Unió Erdéllyel

2007.01.03. 00:28

Leültem ma a doboz elé, hogy megnézzem az MTV összeállítását Románia különböző városaiban történt örömködésekről.
A legtöbben jó kedvűen és/vagy békésen fogadták az uniós csatlakozást (néhányan a csalatkozást) Romániában. Azért mégis feltűnt egy-két eksön.
Egy kedves európai román polgártársunk közölte a riporterrel, hogy nem nyilatkozik az MTV1-nek, mondván "Budapestet nem tekinti az EU részének..." [a szaloncukor majszolása megáll a számban] Hmmmm... Vajon, ha a svájci nemzeti csatorna kérdezi meg, azt is elküldi a búsba?
Aztán ma este az erdely.ma legújabb hírei közt tallóztam, ahol az internetes lap többek között beszámol két magyar zászlót tartó ember "leállításáról" is:
"A benépesedett „tapsplacc" szélén két fiatal magyar zászlóval is próbálta jelezni: az EU-ba lépésnek a székelyek számára másik üzenete is van. A nemzet keleti végvárainak őrzői és az anyaországiak között remélhetőleg örökre eltűntek az „útleveles” határok. A szilveszteri szélben lobogó zászló talán lelkeket is simogatott. De csak egy ideig. Elég rövid ideig... Az EU-s tagállam piros-fehér-zöld lobogója már az új év első órájában ugyanis csendőröket irritált Csíkszeredában. Az EU egészen friss tagországának közepén furcsa indulatokat váltott ki a két fiatal őrizte, szomszédos tagország zászlója. A két csendőr amint észrevette tüstént gondoskodott arról, hogy a látvány ne tartson sokáig."
Kedves gesztus... Na persze hova is gondolok! Az óramutató 1 perccel való tovabillenése még nem oldhatja fel ezt "a baromira utáljuk a magyarokat" életérzést abban a pár emberben, akit ez érint...

Mellesleg sajnálom szegény Bulgáriát is. Velük látszólag messze nem foglalkoznak a magyar médiumok. Élnek még egyáltalán?

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr5925596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.01.03. 20:23:27

Káromkodás 2007-ben: magyar, magyar, magyar.
Cifra káromkodás 2007-ben: Magyar zászló, magyar zászló, magyar zászló.
rettenetes káromkodás 2007-ben:
Árpád-sávos magyar zászló, Árpád-sávos magyar zászló, Árpád-sávos magyar zászló.

Kozonithy 2007.01.04. 00:27:10

Hja... talán ennyire nem radikális a helyzet, de sokszor közel érzem hozzá.

Tényleg gáz, hogy akár nálunk, akár Romániában, Délvidéken vagy a Felvidéken sokak szemében kb. az utolsó senki a magyar, főleg, ha ezt láthatóan jelzi is pl. egy zászlóval.

Azért ebben ludasnak érzem azokat is, akik lejáratták a magyar zászlót, de azért mégiscsak túlzás ez az ellenszenv. Főleg itthon utálatos dolog...

Kozonithy 2007.01.05. 13:54:11

No, kicsit utánanéztem, hiszen több forrásból illik meríteni. Van egy román törvény miszerint: más államok lobogóit csak hivatalos alkalmakkor, rendezvényeken, kisebbségek hivatalos rendezvényein lehet kifüggeszteni, csak a román zászlóval együtt, az arra kijelölt helyeken. Ellenkező esetben 25-50 millió lej büntetés jár.
(75/1994-es törvény, valamint az 1157/ 2001-es (egy évre rá a 223-as kormányhatározattal módosított) kormányhatározat.)

Kicsit nacionalista törvény, de hát a törvény az törvény. Igaz, a hír, ahol ezt olvastam arról is beszámol, hogy máshol össze-vissza loboghat más nemzet zászlaja: focimeccseken például, amikért nem szólnak. Szinte csak a magyar zászlóért hisztiznek.
süti beállítások módosítása