Jól futni csak céllal lehet

2006.11.16. 23:15

Ne álmodd az életed, éld az álmodat!

„Mi leszel, ha nagy leszel?” – kinek nem tették fel a kérdést ovis vagy kisiskolás korában? Aztán ahogy egyre nagyobbak leszünk, még időszerűbbé válik a kérdés, és már nem csak bájosan mosolyogva mondjuk, hogy fodrász vagy tanító néni, mint anyu, vagy építész, esetleg „számítógépes”, mint apu; hanem igen komolyan el kell gondolkodnunk a jövőn. És nem csak az érettségi évében (vagy azután), már kilencedikben, tizedikben érdemes rágódni a témán. Azt hiszem, ezzel eddig még nem sok újat mondtam, mégis aggasztónak találom a helyzetünket, ha erre a kérdésre várok választ a kortársaimtól vagy a nálam fiatalabbaktól. A válaszok gyakrabban közelítenek a „nem tudom”, „nem értek semmihez”, „mire lennék én jó?”, „nem is érdekel semmi” és a „majd csak lesz valahogy” felé, de konkrétumokról kevésbé szólnak (nagy tisztelője vagyok a kivételnek!). Mintha valami láthatatlan erő szipolyozná ki belőlünk az önbecsülést, a hosszabb távra való előretekintést, az ambíciót, vagy egyszerűbben fogalmazva: a hosszú távú célokat.

Nem érzed úgy, hogy néha csak a céltalanság ölel át? Hogy a leckéket, vagy az egyetemi beadandó dogákat már egyáltalán nem magadért, a jövődért, hanem kötelességből írod? Hogy a tanulás csak a holnapi dolgozatnak, ZH-nak, felelésnek vagy a vizsgának szól, de egy hét múlva már semmi nem marad meg a tanultakból? Hogy tulajdonképpen fogalmad sincs, mire fogod tudni felhasználni mindazt, amit lenyelsz a tankönyvekből és az órai előadásokból? Az előbbi idézetek közül valamelyikben magadra ismertél? Én sokszor igen, de remélem, hogy Te nem! Ha mégis, az valami olyasmit jelent, amit már te is érzel valószínűleg, kisebb-nagyobb mértékben. Lehetséges, hogy céltalanná kezd válni az életed? Ha így is volna, ne marcangold magad, mert nem csak te vagy a felelős a helyzetért, viszont csakis te segíthetsz magadon.

Megoldás is akad, ha keresünk, és jobban szétnézünk a környezetünkben az ismerősök között, akik segíteni tudnak egy-egy távolabbi cél megjelölésében a tanulás, a pályaválasztás vagy a helyes értékrend szerinti élet területén. De akárhogy döntünk is, figyelembe kell vennünk, hogy jól futni csak céllal lehet!

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr925354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása