A profi fotók megbuknának?

2007.10.04. 00:06

Czannával elléptünk ma múzeumpartyzni a Word Press Photo-ra. A tárlat kb. fele a nyomorról, a vérfürdőről, a háborúkról, a diktatúrákról és – a sport, a természet és még egy-két kategóriát leszámítva – a világ negatív oldaláról szólt.
Mondják többen, hogy nem ilyennek kéne lennie ennek az egésznek, és kár, hogy csak a negatívat, a rosszat, a nyomorúságot hordozó képek miatt lehet eladni ezt a kiállítást. Tény, hogy így van, a nyomor, a groteszk, a szenvedés látványát már a rómaiak is sokkal jobban szerették az arénákban, ahogy mi is. (Egyszer láttam egy hírportálon egy "Jó hírek" linket, de alig került bele hír, csak 2-3 naponta egy.)
Szóval meghökkentő volt a tárlat, de én ezt a legkevésbé sem tartom tragikusnak. Örülök, ha minél több helyen "reklámozzák" a világ sötétebbik oldalát is, hogy felnyíljon az emberek szeme.

A címről viszont még egy szót sem írtam.
Ami rögtön az első képnél feltűnt mindkettőnknek, hogy a jól ismert fotó értékelő oldalakon (fotozz.hu, fotorace.hu stb) nagyon sok kép valószínűleg csak nagyon gyenge osztályzatot kapott volna. Egy csomó képen volt beégés, alulexponáltság (ez egyre nagyobb divat kezd lenni szerintem), dőlés, statikusság, fakó színek, szemcsézettség és még biztos találnánk párat.
Oké, háborúban vagy rohanás közben nehéz szabályos, jó képet alkotni. De egy csomó képen érezni, hogy lett volna ideje a fotósnak legalább a kompozíciót beállítania. De valamiért nem tették. Ilyenkor elgondolkodtunk, hogy vajon csak a profi fotós neve miatt került be a képe a válogatásba? Nem tudjuk...
Mert amúgy jó képek voltak. Beszédesek, értettük a mondanivalóját, csak na, minőségileg gyengék, tele felesleges részletekkel, amikért piszkosul lehúzzák a képeinket az amatőr értékelő oldalakon.
Vagy ők (fotozz.hu, fotorace.hu) iszonyú szigorúak, vagy mindenki mást ért "profi fotózás" alatt.

Engem amúgy annyira nem érdekelnek a "szabályok". Legyen mondanivalója és/vagy gyönykörködtessen a kép. Ha ezt nem a szabályok betartásával tudja jobban elérni, ám legyen. Csak fura volt belegondolni mindebbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr26185281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.10.04. 07:20:25

Bizony, bizony a nevek húzzák fel a (még akár oly) silány terméket. Itt van pl. egy ásító közhely: Tanulj, fiam. Kit érdekel, csak apám mondta, csak anyám mondta, csak egy tanárom mondta. De mit mindott Lenin? Tanulni, tanulni, tanulni. És ez szállóige, még akkor is, ha a tömeggyilkos szájának tulajdoníttatik. De mondok egy vallásos példát is: Imádkozzatok, imádkozzatok, imádkozzatok üzenik a medugorei látnokok. Ha én mondom, ugye nincs ekkora húzása.

mick 2007.10.04. 12:05:02

Találkoztam neveddel, Gyorgyovich Miklós, a magyar fotóslap.hu-n. gratula! neved fel van írva a honi fotóstársadalom tagjai közé.

Ágota 2007.10.09. 18:37:09

Szia! Most olvastam bele először a blogodba. Szerintem attól, hogy "reklámozzák a világ sötétebbik oldalát", egyáltalán nem fog felnyílni az emberek szeme, éppen hogy ellenkezőleg hat a dolog. Megszokják a borzalom látványát és egy idő után az már semmit sem jelent nekik. Minden téren egyre erősebb ingerekre van szükség. Ami 20 évvel ezelőtt felborzolta a kedélyeket, ma már meg sem rezegteti az emberek idegrendszerét. Tisztelet a kivételnek.

neni50 2008.04.25. 21:41:25

Én is tagja vagyok a fotozz.hu-nak. Szerintem is gyakran olyan "hibákért" húzzák le egy kép átlagát, amik, még a Word Press Photo pályázatba is jó helyezést érnek el. Ez gyakran az oldalon lévő kezdő fotósok miatt, vagy a "kukacoskodó" felhasználók miatt történik. Természetesen nem baj, ha pl: beég a kép... ha ez ennek az előnyévé válik. Kiváncsi lennék a fotók eredményére az oldalon. :)
süti beállítások módosítása