Történt ugyanis, hogy a moldvai csángóknak tilos magyarul misézni, misét hallgatni, meg úgy általában magyarul imádkozni a templomban. Szóval TILOS. Ez totálisan ellentmond minden nemű keresztény erkölcsnek és felfogásnak és lövésem sincs, hogy miért van még püspöki székében az az ipse, aki ezt kiforralta. Petru Gerghel püspökúrról van szó, azaz Gergely Péterről, akit még Márton Áron szentelt pappá... magyarul, magyar papnak.

A Föld bármelyik országának bármelyik keresztények által fenntartott templomában imádkozhatnék magyarul, csak éppen a csángóknál nem, egy eredetileg magyar püspök tiltása miatt. Elég hülye helyzet. Már a pápához is elmentek ők is, még Sólyom László is, és maga XVI. Benedek is kérte, hogy engedjék a magyar misét. Persze ígéretek is születtek azonnal, aztán semmi...

Most Ferkó Zoltán tesz rá egy kísérletet, hogy felhívja a környező országok figyelmét e tarthatatlan helyzetre. Cangával vágott neki a 3000 km-es útnak, és minden nagyobb városban átad egy levelet a helyi egyházi vezetőnek, hogy támogassa és kérje ő is a magyar mise engedélyezését.

Aki nyomon kívánja követni a kis zarándoklatot, megteheti itt:

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr1962241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.04.23. 12:14:44

Tapasztalati tény, hogy a pedálozás általában jót tesz az adott ügyeknek. De félre a tréfát. Nehéz megmondani, hogy a trianon leszakította részek igazsága miért kisebb igazság, mint az igazságtalan elszakítás és az eltelt időszakban meghozott döntések még igazságtalanabb méltánytalanságai. Szoktak olyanokat mondani, hogy a korábbi pápa a szlávokhoz húzott ösztönösen... nem tudom... Meg hogy a görögkeletiekhez való közeledésnek nem tett volna jót, ha a román nemzetegységet firtatják. Igazán nem tudni, hogy ténylegesen miféle emberi gyengségek tartják fenn folyamatosan a hátrányos helyzetet. Mindenesetre „gyalázat”, ahogy Mikola István szokta mondani a neki nem tetsző dolgok artikulálásaként. Mire elfogyunk, minden kívánságunk teljesül.

Szergij 2007.05.01. 14:48:13

Kedves Mick,

néhány tényt azért nem árt figyelembe venni.

II. János Pál szlávokhoz húzásáról:

1. Valahogy a történelemből nem az jön le számomra, hogy a lengyelek, vagy úgy általában a katolikus szláv népek nagyon húztak volna az orthodox szláv népek felé.

2. A románok nem szlávok.

A „görögkeletiekhez” való közeledésről:

Nem hiszem, hogy a román orthodoxoknak különösebb kifogásuk volna az ellen, hogy a csángól magyarul imádkozzanak, misézzenek. Nem is a román orthodoxok tiltották meg ezt, hanem, amint az Kozonithy postjából kiderül, egy magyar püspök.

A témában egyébként érdemes elolvasni a www.szimandron.hu c. oldal Erdélyi magyar orthodoxok c. fórumát. Lehet, hogy sok érdekes dologgal fogsz szembesülni…

mick 2007.05.02. 08:18:19

Kedves Szergij!
A moldvai ügyért kerékpározó fiatalembert teljesítményéért minden látszat ellenére mélységesen tisztelem.
Odavetett megjegyzéseim első feléhez azt írtam, nehéz megmondani, hogy ... a másodikhoz pedig ...nem tudom... ezekből az óvatosságokból azért annyi kiderül, hogy pletykaszinten ismerem csak az ottani történéseket, s azok egyházpolitikai vetületét is.
Azt azért feltételezheted, hogy tudom, a románok nem szlávok. A megfogalmazásom nem is utal rá. Végül is nehéz megmondani, kiknek nem tetszik, hogy a csángók egyházi nyelve a magyar legyen, mindenesetre ez az évszázados probléma sehogy sem akar megoldódni.
Talán megmarad annak az esélye, hogy abban egyetértsünk: mire teljesen elfogynak, minden kérésük teljesíttetik.
Üdvözlettel: Mick
süti beállítások módosítása