Durkheim néhány gondolata

2007.03.20. 09:13

Az erkölcs a nélkülözhetetlen minimum, arra késztet bennünket, hogy meghatározott utat kövessünk egy meghatározott cél felé.

Ahol egy irányító hatalom létrejön, első és legfontosabb funkciója, hogy védelmezze a közös tudatot minden belső és külső ellenséggel szemben.

A büntetés szenvedélyes reakció, gyakran ártatlanokat is súlyt. A bosszú igazi védekező aktus, bár ösztönös és meggondolatlan. A büntetés részben a bosszú műve maradt. A büntetésnek a múlt megbűnhődésének kell lennie, ha tényleg arra szolgál, hogy megvédjen minket a jövőre nézve.

Nem elégít ki minket az eredeti állapot helyreállítása, erőszakosabb kielégülésre vágyunk. Nem személyesen magunkat akarjuk megbosszulni, hanem valamilyen szent dolgot, amit többé-kevésbé zavarosan érzünk magunkon kívül és magunk fölött.

A büntetőreakció nem mindig ugyanolyan. Többé vagy kevésbé hevesek a megsértett érzés életerejétől és az elszenvedett támadás súlyosságától függően. A reakció kollektív, nem elkülönülten jön létre minden egyes embernél, hanem együtt és egységben. Ez a közharag.

A büntetés igazi funkciója, hogy a közös tudat teljes vitalitásának megőrzése révén sértetlenül megőrízze a társadalmi kohéziót.

Nem nyilvánulhat meg a jelenlétünkben, a miénkkel ellenkező meggyőződés, anélkül, hogy ne zavarna bennünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr7648634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.03.20. 14:48:46

Nem nyilvánulhat meg a jelenlétünkben, a miénkkel ellenkező meggyőződés, anélkül, hogy ne zavarna bennünket. Ez nagyon így van. És nagyon így volt. Arkhimédész is kikérte magának a római katonától: Ne zavard köreimet! És érdekes módon az illető nyelvén forult hozzá, nem görögül: Noli turbare circulos meos! A MÁSIKAT VISZONT MÉG EZ A KITÜNTETŐ FIGYELMESSÉG SEM HATOTTA MEG: Leszúrta a görögöt. Úgy látszik zavarta az övével ellenkező meggyőződés a római katonát: Mi az hogy zavarta, nagyon is!
süti beállítások módosítása