Cigányokat a médiába (?)

2008.10.13. 10:32

Csak eszembe jutott valami. Lehet, hogy hülyeség, nem vagyok kisebbségszakértő. Nem vagyok biztos benne, hogy jól működne, de azért leírom, hátha lát benne fantáziát valaki, aki ért is hozzá, és tovább gondolja.

Úgy veszem észre, hogy mindenféle cigányságot felemelő vagy cigányságot elfogadtatni akaró kezdeményezés becsődöl Magyarországon. Az utcai reklámok ("A cigányzene hungarikum" stb) és a beszédek (azok szájából, akik nem élnek köztük) hiteltelenek, és azokat az embereket, akik valóban – többnyire saját bőrön átélt tapasztalat miatt – előítéletesek a cigányokkal szemben, nem győzi meg, csak megmosolyogják vagy éppen iszonyatosan felháborodnak, érthető módon.

Az "átnevelés", a különböző fajta kétkezi és szellemi munkákra betanítás, az egyetemekre bepasszírozás meg nem úgy tűnik, hogy elért volna bármilyen érzékelhető változást.

Azt hiszem, hogy ma nem lehet már az előítéletes népet arról győzködni, hogy ők "de akkor is jó emberek, értsd meg!" – mert az átlagember néhány kivételes, valóban jófej cigány kivételtől eltekintve nem ezt tapasztalja egész egyszerűen, és a saját szemének jobban hisz.

Azt hiszem, rajtuk a sor. Nem a bizonygatáson, hogy jó emberek vagyunk, hanem konkrét bizonyításon. Ezt persze nem lehet egy az egyben elvárni tőlük, mert nem fog sikerülni, nem fognak bizonyítani semmit, ha csak a társadalom várja el. Bennük lenne jobb előhozni a változtatni akarás döntését.

Gondolkodtam, hogy mi lenne megfelelő, ami nekik is jó, és a többségi társadalom is könnyen lenyeli, mert a beszédeket és a reklámokat vagy nem nyeli le, vagy egyenesen elmegy mellette, mert nem hisz nekik.

Amerika jutott eszembe, ahol régen a feketéket törvények által is diszkriminálták, és nem csak a társadalom tartózkodott tőlük, tehát sokkal nehezebb helyzetben voltak, mint nálunk a cigányok, ahol a törvény többnyire védi és támogatja is őket, ahol lehet.

Ma mégis, innen távolról nézve megbecsültebb tagjai az amerikai társadalomban a feketék, mint nálunk a cigányok.

Nem tudom, hogy ők ott ezt hogyan érték el pontosan, én most csak egy mozzanatot ragadok ki onnan.

Rengeteg a fekete a TV-ben, főleg a filmekben, amelyekben többször viszonylag magas pozíciókat betöltő, értelmesen gondolkodó szereplőket játszanak el (rendőrfőnök, orvos, bíró stb...), persze nem minden esetben, de nem egy filmben... no meg bűnözőket is, de őket többnyire rosszfiúként feltűntetve.

Fura lenne eleinte, de szerintem nem lenne rossz ötlet ezt nálunk is bevezetni. Értelmesen gondolkodó cigányokat szerepeltetni filmekben, vagy akár egy-egy adón hírbeolvasóként.

Vannak nagyon értelmes, jóra való cigányok, akik példaképei lehetnek nem csak a cigányság, de akár a többségi társadalom számára is. Biztos akadnak olyanok is, akik a képernyőn is értelmesen mutatnának.

Hogy milyen hatást várnék, talán egyértelmű is. A cigányok nagyon TV-centrikusak, és ilyen-olyan okoknál fogva sokan közülük az átlagosnál is komolyabban veszik a filmekben látottakat. Hallottam olyan esetről, hogy egy család megvert egy mentős csapatot, amiért nem tudták újraéleszteni az egyik családtagot, aki rosszul lett otthon, PEDIG a "Vészhelyzetben" mindig megoldják ezt a problémát, tehát nem végezték jól a dolgukat.

Ha saját társaikat látnák a TV-ben, aki nem idiótán, hanem értelmesen viselkedik, gondolkodik, és akire példaképként tekinthetnek, talán hasonló, pozitív folyamatokat lenne képes elindítani őbennük is.

Bár lehet, hogy mindez csak naivitás, de ha tudtok jobbat (és elhiszem, ha van), örömmel veszem, ha leírjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr92711189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fiorentina 2008.10.13. 11:22:39

Nem hiszem, hogy ez vezetne valahová is. Tudod, hogy miért? Mert a cigány vérben benne van minden rossz tulajdonság. Ismerek én is "rendes", dolgozó romákat, de ez kb olyan ritka, mint a fehér holló. Nekik kéne alkalmazkodni, nem nekünk hozzájuk. Menjenek dolgozni (napszám, stb.) és tanuljanak. Ne fenyegessék az embert, ne segélyeken (amit a mi adónkból kapnak) éljenek! Ne azt nézzék, hogy hogyan tudnak belekötni más emberbe. Én előítéletes vagyok, igen. Azért, mert ezt látom sajnos. Nem mások által elmondott beszédből vonom le a következtetést, hanem a saját tapasztalataimat írom le. Én lennék a legboldogabb a világon, ha a cigányok és magyarok békében tudnának egymás mellett élni!

Susybaby · http://szerelemblog.blog.hu 2008.10.13. 13:49:51

Annyit tennék hozzá az előttem szólóhoz, hogy ezt nem lehet kierőltetni, egy értelmes, szorgalmas, médiában tevékenykedő cigány csoport (van ilyen egyáltalán??) megtalálná a módját, hogyan juttassa képernyőre az övéit. Ha elég ügyesek, valahol úgyis kapnának adásidőt.

"Ma mégis, innen távolról nézve megbecsültebb tagjai az amerikai társadalomban a feketék, mint nálunk a cigányok."

Amennyivel megbecsültebbek a feketék, annyival többet is tesznek hozzá munkájukkal, zenéjükkel, irodalmukkal, filmjeikkel az ország boldogulásához. Ha a cigányok is ezt tennék, ők is megbecsültebbek lennének.

Susybaby · http://szerelemblog.blog.hu 2008.10.13. 13:50:31

Várom a cigány Morgan Freeman-t. :-)

Fiorentina · http://www.espresso.blog.hu 2008.10.13. 14:56:25

:DDDDDDDDDD Azt én is megnézném :DDDD

emmausz 2008.10.13. 17:17:07

Mica mondta ki, ami engem is foglalkoztat. Folyamatok erósíthetik egymást. Egyszer megkérdezte valaki, hogy mitől válik az új lakása otthonává. Azt mondtam neki: Akkor, amikor éjszaka nem félsz hazamenni, mert tudod, hogy egyetlen bokor mögül sem ugrik eléd valaki, amikor tudod, hogy nem ér támadás.
Ha nem szokjuk meg, hogy a cigányoknak kellemes arcuk, modoruk, netán hozzáértésük is lehet valamihez (teszem azt tévébemondók lehetnének simán), akkor maradnak előítéleteink, sőt rosszabbodhatnak is.

Gabi 2008.10.13. 19:09:26

Hallgattátok már a RÁDIÓ-CÉT FM 88.8???

emmausz 2008.11.20. 20:37:28

Igen. Nyelve érthető, zenéi elég változatosak. Aki pl. szereti a magyar nótákat, elég sokszor hallgathat ilyeneket.