Na nem ilyen nagy drámai évvégi-éveleji számvetést tartok, csak tegnap este már nem volt kedvem tanulni, és a kockát sem akartam bámulni a nappaliban.

Egy tanárom mondta nem rég, hogy érdemes lenne összeállítanom a "publikációs jegyzékemet", mielőtt annyi mindennel firkálnám össze a sajtót, hogy már nem lesz kedvem megszámolni.

Elhatároztam tehát, hogy rászánok egy-két órát, és megszámolom, hány cikket írtam már az eddigiek során. Csak olyat akartam belevenni, ami valóban megjelent valamilyen médiumban, tehát a saját blogomon ejtett bejegyzéseket nem számoltam bele.

Saccra először olyan 80-ra gondoltam, de magam is meglepődtem a végeredményen: 173-at számoltam össze, többet, mint ami az elképzelt mennyiség duplája. De ebből - ha nagyon szigorúak vagyunk - kivonható 8 db, mert azok csak amolyan "felhívások", fél- vagy egyoldalas programelőzetesek voltak, főleg a Szentjánosbogár KHE programjairól. Tehát nem erőltettek meg annyira.

Az első "publikációm" olyan 8-10 éves koromban jelenhetett meg, és egy általam kitalált palacsintatorta receptjét pötyögtem be számítógépbe, lírában, amit aztán le is hozott a Zászlónk, ifjúsági lap. Persze, nem volt egy komoly publicisztika, vagy társadalomkritika, de akkor igenis nagy szellemi erőfeszítést igényelt, hogy egy terjedelmesebb, több mondatból álló, megjelenésre szánt cikket leírjak. (Ha ezt sem számoljuk ide, akkor oké, csak 173 - 8 - 1 = 164 cikkem van.)

Ezután egy több éves szünet következett, majd 2004-ben folytattam.

Mindennel együtt ezeket számoltam össze:

  • 43 vezércikk
  • 48 interjú
  • 1 interneten megjelent kérdőív válaszaiból kreált, interjú kinézetűnek megszerkesztett valami
  • 1 kérdőív (egy másik)
  • 56 publikáció
  • 3 interjúból szerkesztett publikáció
  • 6 beszámoló (5 eseményről és 1 felmérés eredményéről)
  • 7 honlapajánló (ez milyen műfaj?)
  • 8 felhívás

Ennek zöme A Szív jezsuita folyóirat Szentjánosbogár-rovatában jelent meg, ahol rovatvezető vagyok pár éve, számszerint 153.

8 darab pedig az ugyanezen rovat által kiadott különszámokban.

A maradék 12 pedig itt: Zászlónk, Konzervatórium (www.konzervatorium.hu), Alsónémedi helyi lapja, Gasztrostúdió (www.gasztrostudio.hu), Hayabusa – a Bujinkan Go Rin Dojo hírlevele, Schola Light (újságíró suli iskolaújságja)

Per pillanat előkészületben 2 vezércikk, és egy határozatlan idő múlva - talán - valamilyen úton-módon megjelenő kiadvány. (Amihez, ha még sokat írok, tán könyv is lehet belőle, most éppen 221.600 karakteres, ami azért még kevés egy könyvhöz.)

Következtetés? Most nem jut eszembe semmi frappáns, de magam is meglepődtem a számon. És csak remélni tudom, hogy volt értelme megírni ezeket, hogy adtam vele valami pozitívat is egy-két olvasónak!

Meg aztán, néha szeretem számokban is lemérni az életem. Például 95 kiló vagyok, és 24 és fél éves múltam október 23-án.

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr48851488

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

emmausz 2009.01.14. 16:59:03

Úgy látszik, vannak olyan írások, melyekhez nehéz hozzászólni, mert vagy zártak, vagy nem motiválják az olvasót. Mindenesetre nem akarom már azt látni, hogy senkit nem érdekel, mennyit írtál, mennyit nem. Persze engem se elsősorban a mennyiségük ragad meg, hanem az, ami csakugyan figyelemre méltó, nevezetesen, hogy a közjó vonatkozásait pedzették, éltették, kritizálták, a jobbítás szándékával, a témafelvetésekkel írásaid. Soha ne állj le velük, mert helyük van a neten, helyük a közéletben, helyük a vélemények alakításában, az ízlkés nevelésében, a pozitív megfogalmazások miatt is akár, de az értékek felkínálása miatt is. Ennek valahogy ki kellett belőlem jönni.
Üdv Mik
süti beállítások módosítása