Nosztalgiára vágyom...

2007.06.25. 19:47

A mai 6-7 órás logika tanulás után (Egy interpretált funktor intenzióján azt a szabályt értjük, amely a bemenetelének, illetve bemeneteleinek intenziójából meghatározza, "kiszámítja" kimenetelének intenzióját és társai...) rájöttem, hogy mi hiányzik nekem.
Egy kis nosztalgia...

Életem eddigi leghangulatosabb (nem a legjobb, de a leghangulatosabb) olvasásélményeit Howard Philip Lovecraft könyvei adták. Nem sokan ismerik a nevét, csak az egyik elődjéét, az amerikai Edgar Allen Poe nevét, aki közismerten a groteszk, néhol már-már horrorisztikus irodalom első művelőinek egyike.
Lovecraft, ha jól tudom, másodikként követte Poe-t, és a XX. század eleji klasszikus "horror", de inkább rémtörténet műfajban alkotott igen-igen nagyokat egy sajátos, egyedi stílus és egyedi világ kialakitásával. Szóval nem a mai gagyi high-tech horrorról van szó, hanem arról az igazi 1910-20-30-as évek Amerikájának hangulatát idéző kastélyos, alkoholtilalmas, szellemes, minden rejtély után nyomozósról, ahol az általunk is ismert világ jelenik meg igen korhűen, csak éppen ezt a világot Lovecraft lényei is megkörnyékezik műveiben.

Gimis éveink kedvenc olvasmányai voltak a rövid HPL-novellák. A félosztály olvasta (he-he, én voltam a dealer... :) Még az irodalom tanárt is megkértük, hogy ha már Poe is szóba került, akkor tartsunk egy HPL órát is, mert irodalmilag megállja a helyét. Ha jól emlékszem, tartottunk is, de már régen volt.

Azóta sok idő telt el, "kölcsönadtam" a könyveket, amelyek aztán szép lassan el is tűntek annak rendje és módja szerint. Már csak egy van meg itthon, no de sebaj. Ha vége az Időszaknak, nosztalgiázok egy kicsit...
Addig is Pólos László - Ruzsa Imre: A logika elemei

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr11105729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.06.26. 07:51:29

Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,
Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a kánaán!

És addig? addig nincs megállás,
Addig folyvást küzködni kell.
Petőfi Sándor

Kozonithy 2007.06.26. 07:58:45

Küzdök én, küzdök. Viva la logika!!! :)

mick 2007.06.26. 14:38:58

Úr: Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!
Madách: az ember tragédiája uccsó mondat

Shimoda · www.konzervatorium.blog.hu 2007.06.27. 17:38:59

Ja, és az összegyűjtött HPL művek egy könyvben ki vannak adva, és nagyobb, mint a Shakespeare összes. :-)

Amúgy az tényleg vicc, hogy vizsgaidőszakban mindenki elkezd nosztalgiázni, annyira fáradt. :-) Kitartás.

Kozonithy 2007.06.28. 11:12:19

Köszi! Ez jó tipp. Bár könyvenként lehet, hogy egyszerűbb, mert azt lehet utaztatni is. Majd meglátom.
süti beállítások módosítása