Ma van a véradás világnapja

2007.06.14. 09:18

Egyszer már írtam itt arról, hogy utálom azt, amikor valakinek csak "a szél lengeti a pofáját", és csak abban profi, hogy megmondja, másoknak mit kéne tenniük, meg hogy hogyan lesz jobb ez az ország / világ, de ő nem tett keresztbe a célért egy fűszálat sem. (E felismerés óta nem szívesen hallgatok és tapsolok meg minden lelkesítő, ünnepi, irányt mutató vagy ígérgető beszédet előaadásokon, tüntetéseken.)

Ma van a véradás nemzetközi világnapja Karl Landsteiner amerikai osztrák patológus, szérumkutató emlékére, aki 1930-ban e napon kapott Nobel-díjat az AB0 vércsoport felfedezéséért.

Egyetlen véradó átlagosan 3 embert ment meg azzal a 450 ml vérrel, amit lecsapolnak tőle. Júj! Ez majdnem fél liter! Valóban. A nagyon alacsony vérnyomásúak számíthatnak egy kis szédülésre utána, ha nem isznak előtte egy kávét, vagy nem esznek, nem isznak eleget, de a magas vérnyomásúaknak kész felfrissülés, fitt érzés. (tapasztalat!)

Amitől még félni szeretünk, az a tű. Pedig becsszó, nem okoz nagyobb kellemetlenséget, mintha egyszer megcsípnélek egy kicsit.

Inkább az érzésért csinálja az ember, ha képes átérezni, hogy ezzel a minimális, önként vállalt szinte a semmivel egyenlő kellemetlenséggel (és az érte kapott sok szelet csokival, ajándékkal) átlagosan 3 életet fog megmenteni.

Ha érdekel ez a kis, de hatalmas eredményű önkéntesség, nézz utána itt:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr498409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása