Szociálpolitikát tömök a fejembe épp. Ennek egyik jellegzetessége, hogy nagyjából ismernünk kell többek között az 1997. évi XXXI. törvényt a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról. Azért nem olyan unalmas ez a röpke 50 oldal, vannak benne elsőre kicsit meghökkentő mondatok már rögtön az első oldalakon.
Például:
"Az átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek joga különösen, hogy életkorához, egészségi állapotához, fejlettségéhez, valamint egyéb szükségleteihez igazodóan érdekei képviseletére gyermekönkormányzat létrehozását kezdeményezze."
Úgy elképzelem, ahogy az 5 éves Lórika besétál a hivatalba és gyermekönkormányzat létrehozását kezdeményezi. Joga van hozzá, ez a lényeg!
Gyermek kötelessége különösen, hogy gondozása és nevelése érdekében szülőjével (vagy más törvényes képviselőjével, gondozójával) "együttműködjön".
MŰKÖDJÉ' EGYÜTT, HÜLYEGYEREK!!!

Akkor...
Tudjátok, hogy a Parlamentban mi a "gyermek"?
a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 12. §-a (2) bekezdése szerinti kiskorú. :) :) :)
És a legjobb:
fiatalkorú: az a személy, aki a szabálysértés vagy a bûncselekmény elkövetésekor 14. évét betöltötte, de 18. évét még nem.
Olvasom tovább de más definíciója nincs a 14-18 év közöttieknek... :)

A gyermektartásra köteles személy (tehát gondolom, elsősorban a szülő):
a házasságról, a családról és a gyámságról szóló 1952. évi IV. törvény (a továbbiakban: Csjt.) 61. §-a (4) bekezdésében és 62. §-a (1) bekezdésében, a Csjt. 69/A. §-ában, valamint a 69/D. § (2) bekezdésében meghatározott személy.
Még nézelődök... :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kozonithy.blog.hu/api/trackback/id/tr9426917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mick 2007.01.08. 08:48:12

Franciaországban a gyermekeknek már szinte kizárólag csak jogaik vannak, kötelezettségeik nem, vagy csak nem szól róla a fáma. A jog mint olyan csakugyan a jogokat hangsúlyozza, és ez jól van, de párhuzamosan mindig a kötelezettségeket is meg kellene pendítenie, hogy félre ne vezessen senkit. A kettő ugyanis elválaszthatatlanul összetartozik. A kiskorúaknak és a házassági törv.-ben megfoglmazott személyeknek egyaránt vannak jogaik és kötelezettségeik.
Nehezebb a helyzet a nagykorúakkal, mert ott már illik konszenzusra törekedni és alkuba bocsátkozni, hogy tartósan sikerüljön peren kívüli eljárások sorozatával a tartós együttélés kereteit emberséggel kijelölniük. Hú!!!!

Echmea 2008.03.22. 22:52:04

Hát igen, törvényt értelmezni nem mindig egyszerű...de ez a jogszabály szerencsére kevés hibával bír. Legnagyobb hibája, hogy túl modern az ország anyagi helyzetéhez, egyébként jól képviseli a gyermekek érdekeit.
Ha törvényt akarunk értelmezni, sajnos minden pont és vessző jelentőségét értenünk kell, de ne aggódj, a 77. tv.olvasása után már érteni fogod a gyermekönkormányzatot és az együttműködést is, de a legfontosabb, hogy olvasod és gondolkodsz rajta, ez a lényeg!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2008.04.11. 19:13:42

Szia!

Remélem az eltelt időben volt időd kicsit megértened a törvényt.
A fiatalkorút, gyermekkorút a BTK-ban és a szabálysártásről szóló törvényben különöböztetik meg elsősorban, pontosan a büntethetőség miatt.
A gyermekvédelemben minden 18 áv alatti emberke gyermek, mint gyűjtőfogalom.

Nem rossz törvény egyébként. Ahogyan Echma írta, kevés hibával bír, de azok némelyike nagy:) Sajnos a szakpolitikában nem tud érvényesülni a törvény, sok kibúvót hagytak az önkormányzatoknak. ( Emellett persze a gazdaságpolitika elnyom mindent, ami szociálpolitika. De jó is lenne egy 50-50 %-os arány). Itt elsősorban az alapellátásra gondolok. Ha az alapellátás jó színvonalon működne (nem kipipálva az önkormányzatok részéről), akkor más is lenne a mai helyzet magyarországon, mint most ami van. Elvégre az elmúlt tíz év alatt nagyon kevés dolog valósult meg abból, amit a szakma szeretett volna. Éppen a jogalkotók miatt. Na, majd egyszer folytatom:)
Üdv
süti beállítások módosítása